вторник, 4 септември 2012 г.

Cremino

Това лято Cremino  се превърна в моя любима напитка. Предлага се в почти всички заведения в Сицилия. Открих го случайно,  чудя се как не съм го открила по-рано. Но най-важното е, че мога да си го приготвя и вкъщи. Разбира се, заведенията  и  баровете разполагат със специални машини за охлаждане, но и в домашни условия се получава, необходимо е само малко търпение докато се охлади. Надявам се, че ще ви допадне!


Необходими продукти:

2 ч. ч.  готово кафе
2 с.л. течен шоколад
200 мл. подсладена сметана

шоколадов или карамелов топинг

***по желание  може да се добави 1 с.л. нес кафе за подсилване на вкуса
***може да използвате неподсладена сметана и да  подсладите с пудра захар на вкус
*** може да използвате готов топинг или да си направите такъв

Направете си от любимото кафе и още докато е топло добавете течния шоколад.  Разбъркайте докато шоколада се разтопи и прибавете сметаната.

Изсипете готовата смес  в купа или плосък съд  и поставете в камерата / фризера. От време на време разбърквайте. Когато започне да образува кристалчета и да добие кремообразен вид е готово за сервиране.

На дъното на чаша изсипете  малко от шоколадовия топинг и завъртете за да се разлее по стените. С лъжица загребете от готовата смес и напълнете чашата. Сервирайте с лъжичка и сламка  (аз нямах подходяща за чашките). 

Ако ви остане от готовото кремино,  спокойно може да го оставите в фризера за няколко дни, и да го извадите 5 мин. преди сервиране, след което да го остържете с лъжица.   Вариант е и да го смелите  в блендер -  заледеното кремино става за секунди в него. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...