Швейцария и нейния хляб с масло Zopf / Treccia

by - май 24, 2012

Както споменах в предишната си публикация,  една от причините да липсвам беше нашето  кратко посещение в Швейцария.  За  наш късмет времето се оказа мрачно и дъждовно през целия ни престой, но то нямаше никакво значение. Всичко останало беше просто прекрасно.

Пътуването ни беше приятно, а малкият юнак геройски издържа  полета без да мигне и секунда,  макар да бе станал в 2 през нощта.  А когато се отправихме към изходите на аерогарата и трябваше да се качим в метрото, швейцарска музика с звуци на крави и  звънци ни посрещна, и усмихна за добро утро.

Разбира се, предвид ранния час, нашите мили домакини ни бяха приготвили закуска, част от която беше швейцарски хляб  с масло. Аромата му се усещаше отдалеч, а вкусът му  беше превъзходен.  Естествено, той се превърна в любим хляб и често присъстваше на нашата трапеза. Именно с него ще ви запозная днес. Нарича се  Zopf или преведено на български -  плитка, както всъщност се оформя.  Приготвя се бързо, лесно и не изискват специални продукти. А когато се отчупи, се дели на конци, точно като нашия български козунак.  Няма да ви казвам колко често го правя вече, сами може да предположите.


Необходими продукти:

500 гр. брашно
1 и 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
60 гр. меко масло
15 гр. мая
300 мл. прясно мляко

1 яйце или 1 жълтък за намазване

1. Разтворете  маята със захарта в  прясното мляко, което предварително сте затоплили  леко.
2. В голям съд изсипете брашното и  солта.
3. Добавете мекото масло на парчета и направете  маслени трохи.
4. Изсипете маята с млякото и омесете тестото.
5. Оставете да втаса .

6. Разделете готовото тесто на две (така ще се получат две хлебчета). Всяка половинка разделете отново на две и по начина, който е даден във видеото ги оплетете.  В случай, че се затрудните, спокойно може да разделите едната половина на три и да я оплетете на плитка. Изчакайте отново да втаса и преди да поставите във фурната, намажете с  жълтък или цяло яйце,  разредено с  капки прясно мляко.

Поставете във фурната на най-долното ниво и изпечете на 220 С на вентилатор   за около 35-45 мин. Ако при чукане е кух, означава че е готов.




И въпреки, че нямах особено желание и възможност за снимки, все пак поснимах малко  в единствения  ден, в който не валеше.  Предупреждавам, че част от снимките са правени от колата, в движение.

Първото голямо кръстовище, което ни посрещна в Берн.


















Доказателство, че децата нямат езикова бариера в игрите :)



Тук са ми изключително сладки :)











Обърнете внимание на предметите, които са изпускани от хората при мечките. Събирани са през годините и са подредени в няколко витрини - от ченета, обективи, до сутиени :)















На следващата снимка фокуса ми е избягал, тъй като отново е снимана в движение, но я качвам  специално за почитателите на бухалите. Доста колела на кръгово движение  по пътя от Берн до Цюрих  бяха украсени с ето такива метални животинки. Не знам дали има някаква символика или просто са продукт  на дизайнера.


А тези симпатични варели с нарциси красяха улиците на Herzogenbuchsee. Идеята доста ми хареса:)


Ще завърша с една къща, която заснех близо до едно езеро и олицетворява целия наш престой. Направена е през прозореца на колата, в  движение, в последния момент преди да я отминем.






You May Also Like

23 коментара

  1. Пете, снимките са разкошни и съм сигурна, че престоя ви там е бил прекрасен! Благодаря ти, че ме пренесе отново там ... аз пътувах с кола по тези места преди повече от 6 години ... беше фантастично :)
    Малкия е голям герой,браво на него, а в игрите и аз съм забелязала от моите, че езика не е проблем в общуването при малчовците :))
    Хлебчето изглежда божествено ... аз обаче вече съм въвела забрана на белия хляб у дома (по ред причина:)) ... сега ще преглъщам пред снимките ти :)
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, страхотни снимки, хлебче и виртуална разходка! Швейцария е едно от местата, които искам да посетя и снимките ти още повече затвърдиха това мое желание! Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник,Петя!
    Снимките са като картички,така че няма място за притеснение.Виждам ,че сте посетили красиви места и сте си хапвали любимото хлебче.Аз ще го пробвам-щом е с масло ще е много вкусно.Ще си легна с мечтата някой ден да посетя тази страна.Стига да не ни разтресе пак някой трус и да ми развали мечтата...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, с малко закъснение, и от мен!
    Чудесна разходка и еднакви обекти за снимаме имаме с тебе :)) И аз при швейцарците пощраках едни дечурлига в парка, бяха адски забавни, както и твоите :)
    Бухалите са чудесна хрумка, харесват ми много.

    Приятно отморяване ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, щеше да бъде много приятно да се засечем и запознаем там :)

      Изтриване
  5. Е с такова ядене със сигурност пътуването до Швейцария е било страхотно. Много красиви снимки има.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки :) Изглежда,толкова красиво.Прекрасен материал.Благодаря ти,за това,че ме отведе до Швейцария,дори за малко :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни снимки!!! Напълни ми душата! Обожавам да пътувам, пък дори и виртуално:). Супер сте си изкарали, браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета! Пожелавам на всяка една от вас, която не е ходила да посети тази държава, заслужава си да се види и усети. Всъщност, заради времето не успяхме да си направим кой знае какви разходки и обиколки, но както писах това беше по-скоро посещение отколкото екскурзия. А и за първи път нямах особено желание за снимки, затова и доста дълго отлагах обработването им и съответно публикуването.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, сладко момиче страхотни снимки и хляба е страхотен, ще се пробва, нали съм фен! Радвам се, е си на линия отново! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Пете, тречата е чудесна закуска и много и отива в тази красива чинийка ! Благодаря за чудната разходка в снимки , последната ми взема сърцето ! Разкошна снимка ! А децата са прекрасни ,няма по - хубаво на света от тях :) ! Хубава събота и неделя ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  11. Пете, това е новият адрес на блога ми http://simplethingsandmoreiva.blogspot.com/ ... докато си намеря друго решение, имах някакъв проблем и затова го смених!

    ОтговорИзтриване
  12. Пете,
    много хубави снимки си донесла от дъждовна Швейцария! Но нали времето не прави изкарването, така че по всичко личи сте си изкарали страхотно, всички, включително малчовците;)
    Хлебчето е много хубаво или поне на твоите снимки изглежда така. Понеже твърдиш, че елесно, ще се опитам да го приготвя и аз;)
    Хубав анеделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви момичета! Снимките не са нищо особено, но все пак са ми спомен от там. Ще се радвам ако някой направи хлебчето и му хареса както на мен:)
    Хубава и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Пете,съвсем се изгуби и ми липсваха прекрасните ти фотоси!Благодаря за разходката в снимки,много ми бе интересно!
    Хлебчето е великолепно!И презентацията както винаги неповторима!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Петя, благодяра ти за чудесната разходка! Не съм била в Швейцария, но от снимките ти личи, че е много красива страна.
    Хлебчено изглежда страхотно!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Петя, благодаря за чудесната разходка! Не съм била досега в Швейцария, но от снимките ти личи, че е много красива странаV
    Хлебчето изглежда просто чудесно!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Ами какво да кажа?То това хлебче освен да ми провали хранителния режим друго нема какво да стори!
    А снимките ти Петя са чудесни!Много ми хареса последната!
    Прекрасна публикация!Разкошни снимки от красиво място!

    ОтговорИзтриване
  19. 300 мл мляко не са ли много за 500 г брашно??? Смятам утре да го направя този хляб и затова искам да си уточня нещата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, не,аз няколко пъти вече го правя и винаги си слагам 300 мл. мляко, така си е по рецептата. Тестото става сравнително меко.

      Изтриване
  20. Роси, Мира, Гоголина, благодаря момичета!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря за отговора! Яна

    ОтговорИзтриване