Дядова попара

by - септември 05, 2013

Беше ми останал сух хляб, който някак си ме беше жал да изхвърля. Така си съхнеше седмици наред,  докато реша какво да го направя.  И въпреки, че вкъщи лук  не се яде,  сухите питки ме подтикнаха да купя и да си направя тази толкова вкусна попарка, която моя дядо си правеше сам  и както я наричаше,  беше като мехлем. Та дядо, който не умееше да готви, правеше най-вкусната попарка, вкусът на която ще помня винаги.  Просто, лесно, но повярвайте ми -  ужасно вкусно ядене,  поне за мен.

И понеже баба и дядо все си ги спомням заедно, някак си не вървеше да наснимам гювечетата без бабените каренца, които специално ни беше нашила на всички внучки за чеиз, и които бяха изгладени и нагънати в найлонов плик с бележка - Петя! Ех, спомени!


Необходими продукти за 2 гювечета:

3 питки сух хляб, или половин
около 150 гр. сирене
1 глава лук
5-6 с.л. олио, зехтин или масло
1/2 с.л. червен пипер
500 мл. вода
1 ч. л. сол

Нарежете или натрошете на кубчета сухия хляб. Ако желаете, може да го препечете , ако не - пропуснете. 

Преварете водата със солта за 5 мин.

В олиото запържете лука до златисто и на края добавете червения пипер.

Напълнете гювечетата със сухия хляб, добавете натрошеното сирене и  изсипете по равно в двете гювечета от препържения лук. Накрая залейте с преварената и подсолена вода и захлупете. Изчакайте 15-20 мин.  и хапнете. Студено също е вкусно.


You May Also Like

10 коментара

  1. Пете, обожавам и аз попарка. Аз пък я знам от баба ми. Тя не слагаше лук и червен пипер, но аз съм пробвала и с шарена сол - също толкова вкусно е.
    Благодаря ти, че ми подари и на мен малко спомени. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бре , че интересна попара ! Аз обичам със сирене , но за пръв път чувам за лук и пипер и всичко друго ....въпреки това ти се доверявам ,Петя , че е много вкусна :) ! То с такава красива снимка няма как да си помислиш друго !
    Поздрави ! Хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
  3. За първи път чувам за такава попара, но ми изглежда много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много съм изненадана, че повечето не са чували за тази попара с лук. Колебаех се, дали изобщо да я публикувам, но ето че е имало смисъл.
    Хубав уикенд, момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз също за пръв път чувам за такава попара. Но не се съмнявам за вкуса ѝ, защото такива стари рецепти не може да не са вкусни! Хубав и мил спомен от детството, както и каренцата на баба. И аз имам такива мили спомени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак съм аз! Нощес четох рецептата и понеже имам сух хляб, сутринта само го препекох и направих попарата. Наистина много вкусна и засищаща попара! Представям си колко апетитна е била с домашни хляб, сирене и масълце, както са я правили в миналото!
    Горещо я препоръчвам!
    Петя, благодаря за рецептата и наистина има смисъл в публикуването на такива обикновени, но много вкусни рецепти!
    И понеже пропуснах снощи - невероятно красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, много се радвам, че си я приготвила и ти е харесала! От години не бях правила такава попара, но наистина е вкусна и си заслужаваше умирисването на къщата и киселите физиономии на детето, че миришело на лук.

      Хубав ден!

      Изтриване
  7. Здравейте Петя, много харесвам вашия блог, а тази е любомата ми попара от детството. Баба ми я наричаше червена попара. До сега като съм я споделяла с други хора много са се чудели и се радвам, че я срещнах във вашия блог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че не съм единствената, на която се харесва попарката и благодаря за посещението! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Пробвайте да я направите с праз лук. Мама така ми я правеше, като малка. Сега я правя за децата.

    ОтговорИзтриване