Плодов сладкиш с карамел

by - януари 21, 2014

Днешната рецепта е за един сладкиш с запомнящ се вкус, на който трудно се устоява, а опита ли се веднъж е ясно, че ще се повтори. Оригинала е с круши, но този път реших да го направя с ананас от консерва. И в двата случая  резултата е зашеметяващ.

Рецептата съм си я принтирала на едно листче, което пазя сигурно от 7-8 години, за съжаление без източник, но ако някой си я познае, да приеме моите благодарности за нея.



Необходими продукти:

3 големи круши или 1 кутия ананас на шайби от консерва

За карамела:
1ч.ч. захар
3-4 капки лимонов сок
1/4 ч.ч. вода
4 с.л. масло

За тестото:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 /2 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л.  джинджифил
1/2 ч.л. канела
1-2 щипки сол
1/2 ч.ч. прясно млако
1 ванилия
8 с.л масло - 110 гр.
1 ч.ч. захар
2 яйца


Постелете хартия за печене на дъното и стените на кръгла форма с диаметър 23 см. Наредете ветрилообразно плодовете, ако го правите с круши предварително ги обелете и нарежете.

Карамелизирайте захарта. Внимавайте да не прегорите. Добавете водата - за предпочитане гореща  и капките лимонов сок. Изчакайте още 1-2 мин. и отстранете от котлона. Добавете маслото и бъркайте до пълното му разтопяване. Изсипете равномерно готовия карамел  върху подредените плодове.

В купа смесете пресятото брашно, солта, бакпулвера, джинджифила и канелата.  Смесете млякото с ванилията.  Разбийте маслото с захарта до побеляване. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. Намалете скоростта на миксера и добавете на части брашното с подправките и млякото, като редувате - започнете и завършете с брашното.

Изсипете тестото върху плода и карамела и изравнете с шпатула.  Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 мин. След като е готов извадете и оставете за още поне 10 мин. да се охлади. Обърнете сладкиша върху чиния за сервиране и отстранете хартията.






You May Also Like

13 коментара

  1. Ох, че вусно... Обичам този сладкиш всякак, с какви ли не плодове съм пробвала и винаги е прекрасен резултатът. А снимките са още по-подканящи... :)
    Поздрави, Пете! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пете, пак ме зариби с твоите изкушения. Страхотна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, мили момичета! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам плодовите десерти, а този наистина е много вкусен!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Странна работа,Пете!Готова съм да се закълна,че писах коментар под тази публикация,а го няма .
    Този Блогър....
    Е,ако е рекъл този път да ме уважи и да ми посте мнението,то то е,че не съм виждала по-красиви и апетитни снимки на този до болка любим десерт!
    Може да съм правила сто други,обаче питам ли половинката какъв десерт искаш-този карамеления е неизменния му отговор.
    Божествен е твоят и даже е малко да се каже!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, както винаги си много мила! Аз нещо напоследък хич не си харесвам снимките и заради това бях готова да не публикувам доста неща, които съм наснимала, но в последствие реших, че е по-важна рецептата, а тази не мога да я пропусна. Определено карамелената част ми е много любима. Радвам се, че и на вас ви харесва сладкиша!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя,би бил генерален пропуск да не публикуваш тези снимки!Нямам чак професионално фотографско око,но естетически и кулинарно оценявам снимките като прекрасни и сладкиша е божествен,така че съвсем правилно си го включила в блога.Карамеленото ръбче е гвоздея на програмата :) .Само ще отбележа,че аз го и сиропирам.

      Изтриване
    2. Роси, това със сиропирането звучи много добре, може другия път и аз да пробвам. С обикновен сироп от захар и вода ли?

      Изтриване
    3. Пете,като обърна сладкиша,на дъното на тавичката остава полепнал карамел.Наливам чаша вода и слагам тавичката на котлона да кипне и да се разтвори карамела и с горещия сироп заливам десерта.Ако не е останал много карамел,слагам и малко захар.В сладкиша и без това има захар и целта е по-скоро да стане сочен,затова гледам сиропа да не е много сладък,защото ние не сме по прекалено сладките десерти.

      Изтриване
    4. Аха, аз понеже слагам хартия за печене всичко си остава върху сладкиша, когато го обърна, но определено идеята ми хареса и ще пробвам и твоя вариант. Благодаря, Роси!

      Изтриване