Гръцки сладки МЕЛОМАКАРОНА (Μελομακάρονα) + видео

by - март 29, 2015

Спомняте ли си бързата шоколадова пита, която пожъна успех и се хареса на много от вас?

Днес отново съм с рецепта от същата вярна приятелка Мария, която от дълги години живее в Гърция и която покрай коледните празници специално ми дойде на гости, за да ми направи тези ароматни и много вкусни сладки - Меломакарона. Може би тези от вас, които са пътували до Гърция ги познават отдавна, но аз научих за тях едва миналата година и определено ми станаха любими. Нямах възможност да ги публикувам тогава, но смятам, че наред с козунаците и курабийките са много подходящи за Великден, така че аз със сигурност няма да ги пропусна.  Подканям и вас, вярвам че няма да съжалявате!

Двете се постарахме да направим видео, с което да ви улесним. Надявам се, да ви хареса!




МЕЛОМАКАРОНА (Μελομακάρονα) from buonomamma on Vimeo.



Необходими продукти:

9 ч.ч. брашно
2 ч.л бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л сол
3 ч.ч царевично олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. портокалов сок
настърганата кора на 3 портокала
1 ч. коняк
1 с.л. канела
1 с.л. карамфил на прах
орехи

за сиропа:
1 и 1/2  ч. ч. захар
2 ч.ч вода
6-7 с.л мед

Смесете в голяма купа течните съставки, след което прибавете сухите. Омесете средно меко тесто. Оставете да отпочине за 1 час.

Вземете топка от тестото, направете канал с пръст, поставете 1-2 орехови ядки и покрийте с тестото. Притеснете оформената сладка към кръглата форма на рендето, за по-добър вид :) и наредете върху тава, предварително постлана с хартия за печене. Нареждайте на разстояние една от друга.

Изпечете на предварително загрята фурна  на 180 градуса с вентилатор за около 30 мин.

Пригответе сиропа от водата, захарта и меда. Когато заври, намалете на слаб огън и потапяйте всяка една сладка за около 1 мин. като обръщате от двете страни. Веднага поръсете със смлени  или начукани на ситно орехи. Сиропът трябва да е топъл, за да може да попие по-добре в сладките.




You May Also Like

5 коментара

  1. Много хубави сладки и прекрасно видео. Рецептите на Мария са винаги много интересни, а вашето представяне правят сладките още по-неустоими. Поздрави за двете ви, правите чудесни неща.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за клипчето,Пети,много полезно и с тази закачлива мелодия носи много настроение!Сладките обещават да са сочни и много ароматни!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! Радвам се, че оценихте труда и на двете ни, но заслугата си основно на моята приятелка, аз само направих видеото и си хапнах сладко, сладко след това :)

    ОтговорИзтриване
  4. НЕ Е ПОСОЧЕНО КОЛКО ГР.Е БРАШНОТО!!!!

    ОтговорИзтриване