Сладки орехчета

by - януари 15, 2012

Един ден, гостувайки на сестра ми, реших да се поразровя в нейната кухня за  интересни нещица, които могат евентуално да ми влезнат временно в  употреба. Тя естествено беше  много любезна и ми изкара половината си  покъщнина.  Имаше толкова неща, за които бях забравила, че съществуват... и толкова приятни спомени ми нахлуха в главата..... Веднага грабнах тези метални формички за орехчета и се зачудих от къде ги има. Никога не бях виждала, нито пък чувала да е правила. Майка ми и баба ми имаха преси за орехчета и гъбки, които седят забутани и забравени някъде в някой шкаф, и които скоро ще издиря, но точно  такива орехови черупки видях за първи път. Оказа се, че свекърва й и ги е подарила, но както си и знаех никой, никога не ги беше ползвал. 

Решена да направя вкусни орехчета, се прибрахме вкъщи с тези метални черупки. Не исках да са от типичното маслено тесто и реших да се поровя в нета за рецепта. Така попаднах и на този блог, от където взех рецептата. Замесих тестото и започнах да пълня черупките. Представете си 50 бр. черупки, колко бързо се пълнят с един помощник, който след мен разваляше всичко, но важното е, че накрая бяха направени:)



И така, ето и рецептата, по която ги направих:

За тестото:
125 гр масло
1 яйце
1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1 ванилия
щипка сол

От изброените продукти замесете меко тесто. Направете малки топченца и  притискайки с пръстите си, облепете вътрешността на черупките.  Подредете всички черупки в тавичка и изпечете на предварително загрята фурна на 180 С.

Напълнете изстиналите черупки с крем по желание. Аз реших да ги напълня с този , който се получи чудесен, но всъщност не беше удачен за тях, тъй като черупките са твърди и им трябва по-течен крем, с който да омекнат.  

Така, че смятам, че с рецептата за крема, която  и авторката на рецептата е дала, ще се получат по-добре.

За крема:
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. брашно
2 с.л. кристална захар
1 бр. ванилия
125 гр. масло
5 с.л. пудра захар
смлени орехи
ром

Смесете прясното мляко, брашното и захарта. Загрейте на колона  с непрекъснато бъркане до сгъстяване. Оставете да се охлади.

Разбийте брашното с пудрата захар до побеляване. Прибавете ванилията и с непрекъснато бъркане малко, по малко изстиналия крем. Накрая прибавете смлените орехи и рома.

С така получения крем, напълнете черупките и ги слепете  по две.












You May Also Like

23 коментара

  1. Ох, каква наслада за сетивата!
    И рецептата и снимките са прекрасни*)
    Познато чувство е това с ровенето из шкафчетата за забравени неща и страхотните спомени,предизвикани от тях!
    Прегръдки и успешна нова седица♥

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате! От както се захванах с това хоби, постоянно мисля за прибори, готвене и какви ли не неща, на които преди изобщо не обръщах внимание, но си е такава краста, че мислите ми са заети само с това.

    Успешна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо се разтапям само като гледам:
    първо орехчетата ми навяват спомени от детството;
    второ пълнежа и фантастичен;
    трето снимките- чудни!
    Удоволствието е мое :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, такива форми и аз не бях виждала! Обожавам такива сладки, върна ме доста назад в детството! Страшни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Аууу разкошни! Храня някакви особени чувства към тези сладки! Мама някога ги правеше, но с бял крем вътре. Бяха божествени!

    ОтговорИзтриване
  6. Да си призная аз нямам много спомени от тези орехчета. Баба на всеки празник ни правеше гъбки, но те са цяла форма. На майка са орехчета, те също не могат да се пълнят. Когато ги видях тези форми в първия момент се зачудих за какво са, тъй като ми бяха непознати. В нашето обкръжение не са правили никога такива.

    Лулу, ядеше ми се нещо шоколадово и затова реших да са с такъв пълнеж, но определено не беше за тези сладки. Доста време им трябваше докато омекнат, така че смятам, че с някакъв друг ще се получат по-сполучливи. Именно поради тази причина не бях качила снимките, но нали сега съм на диета и готвя все диетично за мен, се разрових в стария матириал:)

    Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Петя, много вкусни сладки ни предлагаш..мм, с орехчета и шоколад :) А снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  8. Петя, най-напред честито ново оформление на блогчето ти! Много е красиво, защото и снимките ти са уникални. :-))) Явно всички ние, захванали се с кулинарното блогърстване започваме да примъкваме какви ли не неща отвсякъде. И всеки път е за добро, но ако шкафовете бяха разтегателни...... За съжаление нямам такива формички, но сладките са много симпатични, със сигурност невероятно вкусни, а снимките ти... отново спират дъха и забравяш, какво си искал да напишеш в коментар. :-)))Вземам си едничка.
    Сърдечна прегръдка и пожелания за едно прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат просто..... шеметно :)). И аз нямам много спомени за тези сладки, но съм сигурна, че искам да опитам. Поздрави!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, Мони, Диана, благодаря ви момичета!

    Мони, радвам се, че харесваш новата визия, доста време ми отне докато реша как да бъде. Все намирам кусури и сигурно пак ще я променя, но докато измисля нещо по-добро ще го оставя така.

    Желая ви успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Тези преси от едно време май всички ги свързваме с мама!Беше истински празник,когато влезеше в употреба у дома.И толкова бързо се изяждат,на една хапка!
    Петя,отлични си ги направила,и много красиви снимки!
    Хубава нова седмица!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  12. В магазините продават такива орехчета,само че със сметанов крем.Убедена съм,че твоите ще са също толкова вкусни,даже и много повече.Прекрасна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, така беше! Сега има всичко в изобилие по магазините и понякога не си заслужава човек да се занимава с такива неща, но аз съм от хората, които обичат да си намират работа :)

    Тончита, не знаех, че се продават, но когато търсих рецепта за тях, случайно попаднах на цех точно за такива орехчета, който даже се оказа близо до П-в. За съжаление сигурно зареждат по-малки магазинчета, тъй като в големите вериги магазини, от които обикновено пазаруваме не съм срещала.

    Радвам се, че ми харесвате снимките и ви благодаря за вниманието!

    ОтговорИзтриване
  14. Орехчетата са много предизвикателни....бих си вцела няколко за кафенцето...
    И снимките са супер!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Живка! Черпя те виртуално:))

    ОтговорИзтриване
  16. Петя, много красиво си ги снимала! Изглеждат страшно вкусни с този шоколадов крем! И мен ме върнаха към миналото тези малки формичи, които не бях виждала наистина от дълго време :-)!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотни са! Баба правеше такива когато бяхме деца!

    ОтговорИзтриване
  18. galletas hermosas para regalar,un deleite exquisito,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  19. Zdraveite! Iskam da vi predloja formichki za sladki orehcheta 40 br. , + originalna recepta za tiah s kakaovo testo s orehi i krem s orehi!
    Formichkite ne sa v proizvodstvo ot dulgi godini!Razpolagam s niakolko komplekta! Receptata sushto ia niama dosega publikuvana! Pri interes pishte na sitan_eood@abv.bg!
    Pozdravi!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте! Да се похваля, днес си купих преса за тези страхотни сладки и утре ще я изпробвам. Доста време ми отне да търся, прилича на гофретник и е за 12 черупчици. Някои ако го интересува на Пиротска 9 в Малкия цум я има. Бон апети на всички.

    ОтговорИзтриване