Кюфтета с брюкселско зеле и доматен сос

by - март 20, 2015

Лелее, колко отдавна не съм писала тук :(

Днес ще ви запозная с  едни  кюфтенца с брюкселско зеле и доматен сос, които започнах да правя покрай дюканският ми режим преди години, но ми станаха толкова любими, че и без режим -  видя ли брюкселско зеле, все за тях се сещам. Надявам се, да ви допаднат и на вас.


Необходими продукти:

за соса:
3 с.л. доматено пюре
1 настърган на ситно морков
1 л. вода
3-4 с.л. зехтин или олио
подправки на вкус - сол, чесън, черен и червен пипер

за кюфтетата:
200 гр. кайма  – телешка или смес
1 яйце
1/2 ч.ч. галета или малко сух хляб
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на гранули/прах
кимион

около 150 гр. брюкселско зеле или 10 броя

брашно за овалване


Запържете за кратко доматеното пюре с морковите и долейте около 1 л. вода. Овкусете със сол, чесън, черен и червен пипер.  Оставете да ври на среден огън.

Омесете каймата с яйцето, мокрия хляб и подправките. Внимавайте да не пресолите. Ако използвате готова кайма,  доста често тя е осолена предварително.  Вземете в дланите си малко от каймата, поставете брюкселското зеле и го завийте цялото с нея. Завийте така всички зелки.  Оваляйте готовите топчета в брашно и внимателно поставете във врящия сос. Гответе, до омекване на зелето и сгъстяване на соса, за около 30-40 мин, в зависимост от степента на котлона.





You May Also Like

13 коментара

  1. Интересна идея! И изглеждат много добре! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Петенка, ще ти пишем черни точки ;)
    Чудесна идея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Нещо не ми е по вкуса брюкселското зеле,но тези фотографии така безумно ме дърпат към екрана,че..... ще пробвам още веднъж,пък дано се залюбим с тези зелчици:)!
    Чудесна идея,Петя!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама много отсъствия сме ти писали в дневника, че не зная как ще ги извиняваш, липсваш! Страхотна рецепта, това са кюфтета с изненада! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре дошла!:) Чудни са кюфтенцата - изненадващо вкусни и интересни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за топлото посрещане, мили мои и ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Петя,честита пролет на теб,Вито и Дино!

    ОтговорИзтриване
  8. Пети,с тази твоя изкусителна снимка накара да се замисля над рецептата дори и мен,която не обичам брюкселското,но веднага ще се замисля за някаква алтернатива,а иначе безспорно е много ефектно в разрез!Честита и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, и аз дълго време му се мръщих, но така сготвено ме спечели. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна идея са тези кюфтенца! Наскоро видях прясно бр. зеле и беше толкова свежо и зелено, но на момента не се сетих какво да го правя и го подминах. Сега, ако видя, веднага ще грабна :)

    ОтговорИзтриване
  11. брюкселското зеле е един доста странен и недолюбвам повсеместно зеленчук. Ще опитам и този вариант, тъй като досега съм намерила само един начин, в който да ми харесва ( на останалите у дома никак не им харесва). Мерси, пете за идеята и да знаеш, че си с последно предупреждение за мъмрене, за натрупани отсъствия;)

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета, ако случайно се престрашите да пробвате, после да споделите, дори и да не ви хареса!

    Марте, имам доста материал от миналата година, но пусто все нещо по-важно излиза и блога остава пренебрегнат. Да не говорим, че изобщо нямам възможност да ви наобикалям, въпреки това се радвам, че не сте ме забравили:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване