Домашна паста от нахут - 2 рецепти в 1

by - юли 20, 2016

Тази паста я мислих дълго време, още толкова търсих брашно от нахут, но цялото това чакане си заслужаваше. Всички  у дома много я харесахме, надявам се да ви допадне и на вас.

Правя я за втори път и със сигурност ще продължавам занапред. Търпи много вариации откъм сос, аз избрах да я направя така, понеже всички у дома обичаме паста с чесън, а отдавна не бяхме яли. Също така, освен сварена, пастата  става чудесна и ако се изпече, затова запичам една малка част от готовите талиатели  -  специално за моя мъник, който не може да реши кое повече му харесва:)




Необходими продукти за 3 порции:

2 яйца
150 гр. брашно от нахут
50 гр. брашно от твърда пшеница -аз използвам Semola di  Grano Duro на Divella
1 ч.л. сол
оризово брашно за поръсване при разточване на пастата

За соса: 

1 голяма скилидка чесън  
1 к.л. сол
3 с.л. зехтин

За поръсване -   пармезан или по желание запечена галета от пълнозърнест хляб

Смесете двата вида брашно в купа. Направете кладенче, сложете в него яйцата и солта и омесете тестото. Получава се леко лепкаво тесто.

Поръсете оризово брашно върху работния плот, поставете една част от тестото овалвайки го в оризовото брашно и започнете да разточвате с машината за паста.  На всяко разточване поръсвайте от оризовото брашно за да не залепва. В случай, че не разполагате с машина, по същия начин може да разточите с точилка и след това да нарежете по дължина. 

Сварете готовата паста във вряща подсолена вода за 5-7 мин. или до готовност.

През това време счукайте чесъна със солта  в хаванче, прибавете зехтина и когато пастата е готова, долейте в хаванчето от водата в която се е варила пастата. Останалата вода я излейте.
Изсипете чесновата вода към талиателите  и сервирайте.

Ако желаете, може да поставите една малка част  върху хартия за печене, да поръсите с малко зехтин и хималайска сол и да запечете за 10 мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса.  Това се оказа десерта на детето:)




You May Also Like

4 коментара

  1. Много добре ми звучи тази паста! Любими вкусове и аромати! със сигурност сте се насладили! Аз отдавна ползвам брашно от нахут на Техра.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено много ми харесва това брашно и започнах все повече да го използвам. Благодаря, че сподели за марката,Бети! Ще потърся и този вид, че все попадам на скъпи био малки опаковки, които не стигат за нищо. Хубаво лято!

      Изтриване
    2. А защо просто не си смелите суров нахут в кафемелачка? Така е поста по-изгодно, откъм себестойност. С такова, мляно от мен, брашно аз правя хумус "на момента", без да се налага да варя нахута предварително (знаете колко време отнема...). Просто го попарвам във вряла вода (по необходимост може да се довари 1-2 минути) - добавям другите компоненти и съм готов. Не стига, че е бързо, а й по прясно не може да бъде :) Безценна технология

      Изтриване
    3. Иначе идеята за паста от нахут много ми хареса!!! Дали няма да станат и палачинки?

      Изтриване