Тиквеник

by - декември 31, 2011

Смятах, че за тази година няма да публикувам повече нищо, но водена от поговорката "не оставяй днешната работа за утре",  все пак  реших   да ви покажа и този тиквеник, който бях правила около Коледа. 

Тиквеника винаги го свързвам с баба ми, която обикновено по това време  на годината ни правеше. Спомням си,  как с една тъничка точилка разточваше корите, които правеше толкова прозрачни, че чак мушамата на масата се виждаше през тях. Спомням си, и как ни го носеха вкъщи с дядо, в увита тава с вестник, сигурно поради липса на друга хартия по това време. Спомням си, и как баща ми толкова го обичаше, че  още като го видеше си взимаше едно парченце, нали майка му го беше правила:)

За съжаление, само спомените са ми останали, защото така и никога не се опитах да направя ръчно точени кори, като на баба.

Настоящия тиквеник няма нищо общо с бабиния, но тъй като имах тези кори, го направих с тях.


Не знам дали има смисъл изобщо от рецепта, та кой ли не може да прави баница и тиквеник. Единственото нещо, което реших в последствие е да го сиропирам.

И така, нека първо да ви покажа корите, които ми донесоха   - Чипровски домашно печени кори.


В  леко намаслена тавичка поставете 1 от корите, които според  указанието на опаковката трябва да се потопят във вода с щипка сода.

Поръсете обилно с настъргана тиква, малко захар,  малко олио, канела /ако обичате/ и орехи на парченца /също по желание/.  Поставете следващата кора и редувайте с тиквата, докато наредите 5-6 пласта. Завършете с кората.

Изпечете на 180-200 С .

Сироп: 

Сварете
2ч.ч вода
2ч.ч захар
1 ванилия

Отместете от котлона и добавете около 50-70 гр масло. Когато маслото се разстопи, залейте студения тиквеник и оставете докато поеме сиропа.



Желая ви весело посрещане на Нова Година! Бъде здрави и нека новата бъде още по-добра от старата!

До нови срещи!






You May Also Like

3 коментара

  1. Честита Нова година!!!
    Да е здрава, спорна и щастлива за теб и цялото ти семейство!!!

    Прекрасни снимки на този тиквеник;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова 2012 година,Петя!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
    Тиквеника направо ми проговори,убийствен е!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е честита и на вас Новата 2012!

    Много здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване