Коледни мъфини и елхички

by - декември 06, 2011

Днес е Никулден! Желая много здраве и късмет  на всички именници!

Обичайно на този ден се яде риба, би било логично и аз това да покажа. Но, тъй като аз не мога да приготвям добре риба и все още нямам никакъв рибен специалитет, с който да ви впечатля, реших да си направя мъфини. И понеже навсякъде наоколо мирише на канела и коледа, нямаше как да не ги украся коледно, нищо че все още не съм украсила у дома.

Направих тези мъфини по една рецепта, която обикновено прилагам. Този път, реших да експериментирам и да добавя моркови и стафиди. Сигурно се досещате защо:), естествено, толкова ми хареса морковената торта,   че нямаше начин да не повторя.


Необходими продукти:

3 яйца
125 гр. прясно мляко
125 гр. олио
250 гр. брашно
250 гр. захар
1 бакпулвер
кората и сока на 1 лимон   (аз замених лимона със сок от 1/2 портокал и настъргани портокалови корички)

Към тази рецепта добавих от себе си:
300 гр. настъргани моркови
50 гр. стафиди накиснати предварително в коняк или ром

Разбийте яйцата с захарта, млякото, олиото. Добавете  брашното с бакпулвера . Изсипете лимоновия/портокалов сок с коричките и добавете настърганите моркови със стафидите.

Готовата смес изсипете в формички за мъфини и печете на предварително загрята фурна на 175 С  около 30 минути.

Крема, с който украсих отгоре е същият, като на морковената торта

2 опаковки топено сирене Филаделфия - натурално
200 гр. разтопен бял шоколад
100 гр. масло
1 к. ч. пудра захар
1 с.л. портокалова кора
ванилия

Но тъй като  понякога съм несъобразителна, използвах бял шоколад, който съдържаше криспи . Идеята ми беше да   шприцовам  крема под формата на елхички, но прословутите криспи ми запушваха шприца. Накрая махнах накрайника и просто завъртях отгоре крема. Ако искате да ги украсите подобавящо не правете тази грешка като мен.


Обикновено от тази рецепта излизат около 12 мъфина, но прибавейки морковите и стафидите, дозата се увеличи. Бях си напълнила формичките за мъфини и посегнах да взема други, когато видях забравени от мен формички  на елхички. Веднага реших да изсипя в тях останалата смес. Получиха се интересни според мен елхички, някои от  които закрепих с клечки върху кръглите мъфини. 


Правейки тези снимки, реших да направя един опит, който отдавна си бях набелязала. Желанието ми беше да бокирам пудра захар, така че да изглежда като сняг. Изкарах си статива и дистанционното, които не бях ползвала от година. И въпреки, че имах две помощни устройства, светлината не ми позволи да вдигна скоростта на затвора, така че да ги бокирам. Все пак се надявам  да ви  харесат!


И сняг се сипе над полето:)





You May Also Like

7 коментара

  1. Страхотни са! Разкишни снимки и настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Lulu! Радвам се, че мислиш така!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни мъфини! Би ли споделила за формичките от къде са, че ми харесаха много?

    ОтговорИзтриване
  4. Христина, за съжаление ги търсих в нета, но на никъде не намирам такива да ти покажа. Тези са ми подарък и донесени от Швейцария, пише че са по поръчка на верига вагазини Micros. Иначе, аз имам и едни други квадратни силиконови, 4 цвята , закупени от Кауфланд, същите ги продават и кръгли.

    ОтговорИзтриване
  5. Петя, аз и тук да кажа, страхотни са, много красиви и носят страхотно настроение:)

    ОтговорИзтриване
  6. Eй, благодаря ви! Много се радвам , че ви харесват. Поздрави!

    ОтговорИзтриване