Лека плодова торта със сметана и кисело мляко

by - ноември 16, 2011

Както сами ще се уверите след време, аз рядко ще ви показвам сложни рецепти. Не защото не ми се занимава, а защото предпочитам да отделям свободното си  време на детето. Така, че тази  торта е за тези, които искат да направят вкусен и  лек  десерт, лесно и бързо.


Предварително се извинявам, че не давам точна рецепта, но специално тази торта съм свикнала винаги да я правя на "око".

 Необходимите продукти за нея са:

1 блат за торта - по желание може и повече
около 500 мл.  течна сметана (без значение подсладена или не)
1 кисело мляко, по възможност 4,5% масленост
пудра захар (в случай, че сметаната не е подсладена)
1 желатин
плодове по ваш избор ,  аз често използвам компот от белени праскови, както и в случая

И тъй като нямах готов блат си направих такъв от :

3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер

Разбийте яйцата с захарта  до побеляване и прибавете пресятото брашно с бакпулвера.  Сложете хартия за печене на подходяща тавичка и изпечете на предварително загрята фурна на 180 гр.


През това време сложете в купа течната сметана и добавете от киселото мляко,  такова количество в зависимост от това,   колко маслен желаете да ви е крема. Опитайте, когато сложите половината. Ако желаете да ви е по-лека тортата, тогава сложете повече кисело мляко. И тъй като аз почти винаги ползвам течната сметана на Hopla - без захар (така че да мога да я използвам и за готвене) добавям пудра захар, пак на вкус. Нали ви казах, че я правя на "око", така че трябва да опитвате.

В зависимост от марката на сметаната, още при първото разбъркване с тел, сместа се сгъстява и става кремообразна. Но, ако не се случи това,  за по-сигурно, разтворете 1 желатин в 100  мл. вода на водна баня или в микровълновата, и добавете към крема. ( Може да оставите много малко от него, за да използавате да желирате плодовете)

Поставете блата в  подходяща тавичка. Сиропирайте го, или от сока на компота или си направете такъв.  Изсипете отгоре готовия крем. И така, ако ви се е сгъстил крема още в началото, няма нужда да чакате да се стегне, може веднага да наредите плодовете отгоре. Но ако не е, тогава поставете в хладилник и изчакайте поне 1 час.

Отгоре наредете плодове по ваш избор. Ако е от компот, както аз съм направила в случая, може да оставите малко от желатина и да добавите в сока на компота, така че отгоре да имате желирани плодове.

Надявам се да ви допадне! 



You May Also Like

12 коментара

  1. Петя, рецептите не е необходимо да са сложни. Точно такива, като на великолепната тортичка тук, много ми харесват.:-)) Като се замисля, накои сладкиши, които правя често, вече ги правя абсолютно механично, на око, така че и аз бих се затруднила да дам точни пропорции.:-))
    Прекрасна торта си ни показала днес, а снимката е невероятно изкушаваща.:-))
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за посрещането и хубавите думи, Мони! Приятна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение и красиво представено!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Яна, хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно местенце си сътворила, а тортата изглежда фантастично! Поздрав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много се радвам, че ти хареса при мен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава тортичка, и наистина изглежда лесна за приготвяне.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Zdraveyte, sajaliavam za latinicata, no niamam kirilica na PC-to. Iskah samo da spodelia che receptite vi sa razkoshni. Napravih niakolko neshta i vsichkite sa strashno lesni i neveroyatno vkusni. Sega tazi tortichka otlejava v hladilnika i chaka maja mi za degustacia.
    Blagodaria vi za vsichko, koeto ste spodelili s nas.
    Vanya

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Ваня! И аз благодаря за хубавите думи! Радвам се, че нещата, които сте опитали са ви допаднали и ви пожелавам Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата е страхотна. Благодаря за рецептата. Сиропирах блата със сироп от къпини и се получи много вкусна и лека торта.

    ОтговорИзтриване
  11. За първи път довечера или утре ще се опитам да направя торта (гаджето настоява да се науча някак си) ... дано тази лесна рецепта се окаже наистина лесна за мен :) Ще споделя после резултата :) Инак изглежда апетитна и свежа, браво!

    ОтговорИзтриване