Френски макарони

by - ноември 25, 2011

Нямаше как да не направя тези  толкова известни френски макарони, когато ги видях в блога на  Ирина Купенска от Sunshines Kitchen , която освен рецептата, предостави и едно страхотно видео.  Благодаря, Ирина!

Имах белтъците вече от няколко дни, но намирането на бадемово брашно се оказа проблем, който реших със ситно настъргани филирани бадеми. Нямах представа какъв трябва да е вкусът им, тъй като никога не ги бях опитвала, но това което се получи спечели сърцето ми завинаги. Със сигурност ще продължавам да ги правя отново и отново.

Както се вижда от снимката, имам някои напукани, но се надявам с времето този проблем да се реши и да се усъвършенствам в направата им.


Рецептата е дадена в нейния сайт, аз просто я копирам и тук. Тя си е направила труда да даде всичко толкова подробно, че аз  нищо повече не мога да добавя.

Продукти за макароните:

90г остарели белтъци
щипка сол
40г кристална захар
200г минус 2 супени лъжици пудра захар
2 супени лъжици какао
110г бадемово брашно

Бадемовото брашно, какаото и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра.
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да се увличате, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. Ако белтъците започнат да отделят вода, значи сте прекалили и трябва да започнете отново.
Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.

Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене. Макароните се оставят 30-40 минути, за да изсъхнат и да не лепнат при допир.
Фурната се загрява на 150С и макароните се пекат за 15-16минути, след което се изваждат, оставят се да изстинат за 1-2 минути и се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.


Кремът, който аз обаче направих за тях е от:
150 гр. меко масло
2  триъгълничета натурално топено сирене, това имах, това използвах. 
2-3 с.л. Nesquik на Nestle , може да се сложи просто какао с пудра захар, но аз вече няколко пъти използвам това и ми допада.

Разбих всичко с миксера и се получи вкусен крем, с който слепих две по две макароните.

И ако все още не сте пробвали тези вкусотийки, опитайте, правят се лесно и  са с божествен вкус.




You May Also Like

7 коментара

  1. Прекрасни са! Тази макарономания ще накара и мен да опитам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина си е макарономания:)) Заслужава си човек да ги опита, а веднъж вкусил ще иска да повтори. Много ми харесаха на мен и на близките ми.

    ОтговорИзтриване
  3. това не са ли какаови целувки с крем? защо им казвате макарони като нямат нищо общо с макарони?

    ОтговорИзтриване
  4. Рени, така ги наричат почти на всякъде, както и самата авторка на рецептата, затова и аз съм ги написала така. Но, от скромният ми готварски опит мога да кажа, че в целувките обикновено няма бадемово брашно, а се състоят само от белтък и захар.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Петя, много красиви са се получили още от първия опит!
    А на френски се нарича macaron, което е различно от обичайните италиански macaroni, но на български няма как да се отрази тази разлика в думите.
    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени благодаря за уточнението, сега прекарах думата "macaron" през чичко гугъл и се оказа , че това са бадемови курабийки. А относно целувките- наистина основната рецепта е само от белтък и захар, но понякога се добавя супена лъжица нешесте или финно бадемово брашно. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Рени, все пак стигнахме до консенсус, благодарение на Дени! Благодаря ви, че ме посетихте! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване