Салата от Finocchio (див копър или резене) и червено цвекло

by - ноември 19, 2011

Сигурно ви се е случвало да опитате нещо, да не ви хареса особено и да не го опитвате за дълго време. Е, така беше и  при мен. До онзи ден, когато го видях в магазина и реших да опитам отново. Та, това  нещо беше  Finocchio. На етикета на опаковката беше написано на български  див копър, в интернет пространството  чета, че се казвало резене, всъщност съвсем се обърках с името, така че аз продължавам да си го наричам просто finocchio.

Ако някой не знае за какво говоря, ето го и въпросното finocchio, което има приятен аромат, подобен на анасоновия и е сладникаво на вкус.


До скоро не знаех как се приготвя, може би затова и не бях очарована когато го опитах за първи път.

Имах приготвен сос от майонеза с кисело мляко и чесън. Потопих едно парченце и опитах. Погледнах отстрани и видях червеното цвекло. Казах си, я да настържа да видя какво ще се получи и с него. Добавих и един морков, и реших да обединя всички продукти в салата.  Овкусих със сол, зехтин и балсамов оцет. Получи се една прекрасна, свежа, много вкусна салата, която изядох набързо за следобедна закуска:)


И тъй като имах вече сварен свински език за вечеря, нарязах го на парчета, добавих  нарязано на полумесеци  finocchio, посипах със сос бешамел и запекох във фурната. Стана прекрасна вечеря!

И така, отхвърленото finocchio се превърна в мой любим зеленчук!


You May Also Like

4 коментара

  1. Петя, аз също все още съм с предубеждение към резенето (или Finocchio, или пък Fenchel). Да ме пита човек, защо всъщност. Един път бях взела, но нещо домашните не го одобриха и не съм повтаряла. Но тъй като съм любител на салатите, а и прочетох, че твоето отношение към продукта се е променило, може и да се престраша и да го опитам отново.:-)) Във всеки случай, снимките ти отново са много подканващи.
    Хубав празник и прекрасна и уютна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Фантазия, ще пробвам тази салата изглежда невероятно и е много по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвайте я, няма да сбъркате. Мисля, че чесъна от соса смекчи миризмата на анасона, която може би на мен не ми е допаднала първоначално. Но за всеки случай се получи наистина много свежарска салата. Следващия път ще пробвам киш с финокио, смятам, че ще ми хареса и така.

    ОтговорИзтриване
  4. Петя, съжалявам че сега виждам тази вкусна салатка!
    Чудесна комбинация и с любимото ми цвекло!
    Вече се разбра, че харесах резенето :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване