Cannoli Siciliani

by - ноември 10, 2011

Доста се чудих с коя рецепта да започна.....

Реших, че се гордея с тези каноли, първо - защото успях да направя самите каноли и второ - защото станаха страшно вкусни и изключително много се доближават до вкуса на тези, които съм опитвала в Сицилия.

Ето ги и тях:


За направата им са ви необходими бамбукови (като тези  в горния ляв ъгъл на снимката)  или метални форми.

Замесва се сравнително твърдо тесто от:

500 гр. брашно
60-70 гр масло
1 яйце
100 гр. захар
сока на половин лимон
канела
вино ( използва се марсала или  червено вино)
След омесване, поставете тестото в хладилник поне за 1 час. Най-добре е да го приготвите от  предната вечер и на другия ден да ги направите.

Разточете тестото на тънко около 2 мм.  И понеже тестото е твърдо, аз извършвам тази час на машината за паста - по този начин ми е по-лесно и бързо.

С по-голяма чаша изрежете кръгчета, които  завийте върху бамбукова или метална форма за каноли. Прилепнете плътно към формата, като  преди да препокриете, намажете с вода или с белтък, така че при пържене да не се отварят.  Изпържете ги в  дълбок съд с много олио.

Готовите каноли може да подредите върху тава или поднос, покрит с домакинска хартия, така че ако има остатък от олиото тя да го поеме.

Така направените каноли, напълнете с крем, който се приготвя  от:

1 кг рикота
300 гр. захар
100 гр шоколад на парченца, може всякакъв в зависимост от вкуса и дори много повече, също според вкуса
1 к.л. канела
настърган лимон


Този крем ми  беше  малко за канолите, които от тази доза с моите средни форми стават около 40 бр., така че може да направите доза и половина.

Ако решите, няма проблем да си напълните една част от канолите и останалите да си ги запазите покрити на сухо и проветриво място.

Най-вкусни за ядене са след 3-4 часа, когато фунийката е поела от крема, но все още е хрупкава. 



Да ви е вкусно! 




 

You May Also Like

4 коментара

  1. Тези каноли винаги ми напомнят за Сицилия. Моят приятел е от Палермо и всеки път, когато ходим на гости, на масата след обяда се появява огромна чиния с каноли. Всички веднага се нахвърлят лакомо на тях. Аз съм ги опитвала само веднъж понеже не съм фен на рикотата :-).
    Прекрасно си се справила с приготвянето им!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дени! Хубава е Сицилия, нали? Обожавам я, заради хората и вълнуващите изживявания! И аз не бях фен на рикотата, и като цяло на българската извара, но смятам, че така вкуса е доста по-ръзличен. Дори наскоро едни приятелки, които ги опитаха ме питаха как съм направила крема, въобще не предположиха, че има извара.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Петя, страхотно предложение. Много обичам тези сладки и в най-скоро време ще ги приготвя.
    Исках да те питам знаеш ли какъв е бългърският еквивалент на Панна фреска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, не искам да те обърквам, но аз специално под прясна сметана разбирам сметана произведена от пълномаслено мляко с поне 35% мазнини.

      Обикновената готварска или сладкарска сметана е на растителна основа, а тази на животинска. Със сигурност е по-добра, но в зависимост от рецептата, мисля че и обикновена подсладена или не, също би свършила работа.

      Поздрави!

      Изтриване