Ориз със спанак

by - февруари 05, 2012

Приятно се изненадах, когато синът ми веднъж опита ориз  със спанак и му хареса. От тогава доста често ме кара  да  му правя и естествено, ако нещо се яде много,  то се купува в  големи  количества, под всякаква форма,  а и щом е  за детето - още повече. Така изведнъж се оказа, че имаме толкова много спанак, че няма изяждане :).


Точна рецепта за тази толкова семпла храна няма да дам, тъй като когато  аз готвя  никога не засичам количества. Пропорциите са ми винаги на око, а и смятам, че едва ли има домакиня, която да не го е  приготвяла по един или друг начин.

Почистете спанака от стъблата, ако това някой друг не го е направил вместо вас и го измийте. Поставете го за кратко  във  вряща подсолена вода за да се бланшира. Отцедете от водата и пристъпете към приготвянето му.

Бланшираният спанак може да съхранявате известно време в хладилник или да го замразите. Вариантите на ястия с него са безброй много,  аз ще напиша един от тях, който в случая съм приложила.

Необходими продукти:
олио
спанак
дом пюре / дом. сос
ориз
кайма - по желание
вода
сол или бульон
подправки по желание

В дълбок тиган поставете  малко олио да се затопли. Запържете каймата (аз този път го направих постен) добавете спанака, ориза, 1 с.л. дом. пюре. Разбъркайте набързо  и добавете водата. Количеството вода спрямо ориза е в приблизително съотношение 3:1.  Осолете или добавете пилешки бульон, подправете според вашия вкус  и оставете на среден огън да се готви. Когато ориза е сварен и водата  извряла, отстранете от котлона.

Може да гарнирате с кисело мляко или с пармезан, както моя юнак го обича.




You May Also Like

15 коментара

  1. Как ме разсмя сутринта рано :)
    Ние пък когато бяхме малки казвахме на майка, че не искаме да ядем трева и наистина не го опитвахме. По-късно, една приятелка ни светна, че с кис. мляко ставало много хубаво, и така го проядохме. На мен сега ми е любим.
    А Д. го опита за първи път запържен с яйца и сирене. Бях си направила само за мен и той поиска, хареса му и от тогава си го хапва. Но примерно ако му направя крем супа от спанак съм сигурна, че ще ми откаже, защото той не си пада много по течните ястия.

    Следващата рецепта, която ще кача е отново със спанак, да знаеш предупредена си да не гледаш:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Как няма да му хареса, като си го сготвила много вкусно. На снимките личи, че е така. Аз съм опитвала ориз със спанак и хич не ми хареса, но при теб ще си напълня една огромна чиния и ще си запиша рецептата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Може би доста хора слагат директно спанака, без да го бланшират, а така остава горчивия вкус. Сигурно така витамините си отиват с водата, но колкото пъти съм опитала без да го бланширам, толкова пъти не ми е харесвал.
    Майка си го прави на фурната, но на мен в тигана ми е по-лесно и бързо.

    ОтговорИзтриване
  4. И най- семплото ястие можеш да представиш по неповторим начин.Удоволствие е да влизам тук всеки път.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Вили! Радвам се всеки път, когато прочета тези думи!

    ОтговорИзтриване
  6. Петя, когато бях малка, казвах че ми скърцат зъбите, когато ям спанак :)
    Сега го обожавам, но повече обичам лапад!
    Понякога слагам на твоето предложение в постния му вариант, топено сирене!
    Ориза става кремообразен!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това с топеното сирене е много добра идея. Поради липса на пресен спанак бях купувала ориз със спанак на Крина и там мисля, че имаше някаква съставка, която придаваше такъв вкус, но доста изкуствено ми се видя.

      Малкия слага огромно количество от пармезана, на всяка лъжичка ориз - една пармезан отгоре:), така, че смятам, че ще му хареса, ще пробвам следващия път.

      Изтриване
  7. Прекрасни рецепти, Петя!
    Много ми харесаха - мъфините, сьомгата, а спанак обожавам.
    Всичко изглежда много красиво, вкусно и апетитно с чудесни снимки.
    Благодаря за хубавите идеи,
    сърдечни поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се, че е така!

      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Много вкусно изглежда! И аз от малка много обичам спанак, било на супа, с ориз или по друг начин.Браво на малкия юнак, щом хапва спанак ще е силен и здрав като Попай моряка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах как обичам спанак с ориз и аз го правя като теб, също така и при мен всичко е на око :)) Аз само с прискърбие мога да кажа, че децата като бяха малки го ядяха с апетит, а сега ... всичко зелено се пощи или въобще не желаят да опитат, дори малката стана такава :( Връща ми се, сега ще разбера какво и е било на майка ми :))
    Поздрави Пете и чудна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, явно всички преминаваме през този етап, и аз като дете не ядах, а сега го обожавам.

      Изтриване
  10. Пете, непременно това ястие ще влезе в тазседмичното ми меню и вероятно ще прибавя сирене, щото у нас то е на голяма почит. Благодаря за вкусните идеи, мила!

    Симона

    ОтговорИзтриване