Френски хлебчета

by - февруари 18, 2012

По цял ден в нас се гледа BabyTV, CN и Boomerang , които постоянно се редуват. И както се досещате, не може  и дума да се каже за друг канал, в противен случай ще има рев и недоволство от страна на малкия ми господинчо. Та в редките случаи, в които съм успяла да надзърна на друг канал, естествено съм хванала някое предаване към края си. Така беше и с тези питки , които един мъж ги правеше по Utilisima. Всъщност, освен, че най-важно било печенето, друго нищо не хванах. Заинтригувана от начина на печене, все пак реших да пробвам.

И  понеже човекът повтори, че дори тестото не е от значение, а важно било печенето, набързо замесих съвсем обикновено тесто от брашно, мая, сол, малко зехтин и вода. Всичко беше на око, но аз по принцип рецепти за хляб рядко спазвам.  Обаче, начинът на печене, за който постоянно споменавам, трябваше да бъде такъв, какъвто го показаха.

И така, ето най-важната част:

Загрейте фурната на 180-200 С , поставете на дъното една тава с вода , вмъкнете втасалите питки и периодично през 15-20 мин. с пулверизатор пълен с вода пръскайте върху тях. Така водата, която попада отгоре не позволява да се изсуши кората,  а крайния резултат е една дебела вкусна коричка.

И тъй като си имах помощник, който нямаше търпение да се изпекат  питките и постоянно надничаше в фурната, още топли, топли ги нападнахме с зехтин, чубрица и сол.  Научих го на кое се казва  циганска баница, а сега когато ме видя да обработвам снимките ми каза  "мамо, искам правим питки"!





You May Also Like

11 коментара

  1. Щом и детето му се иска да повториш правенето на питки,значи са чудесни.А и така изглеждат.Аз също съм пекла с вода на дъното,но не съм пръскала отгоре.Ето,че научих нещо ново....благодаря!
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Хи хи Пете това с детските канали ми е до болка познато, аз знам на изуст програмата на бейби тв нали малката е още на тази вълна :)) А още по случайно, защото аз не гледам Ютилисима, попаднах точно на чичкото с хлебчетата и ми привлече вниманието (то беше нейде по късни доби) ... та точно тази техника на печене ми беше много интересна :) Като гледам твоите, резултата е поразителен и аз ще пробвам :) А как обичаме в къщи циганска баница :))
    Хубава и по топличка неделя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хлебчетата изглеждат прекрасно!Ето къде била тайната на хрупкавата коричка!
    Поздравления и за чудесните снимки,не мога да откъсна поглед от тях!
    С поздрав:Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглеждат!!! Аз се справят трудно с тестото, но съм си поставила за цел да се науча, та инфото ти ми бе ценно :). Благодаря!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, че си мернала най-важното! Резултатът е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  6. Петя, такава коричка ме изкушава рано сутринта :)
    За тавата знам и съм използвала, както и преди да ги сложа да напръскам!
    Но явно е важно периодичното пръскане!
    А Utilisima гледам вечер от 23 часА!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново чудесна рецепта.Изглеждат наистина със много,много вкусна коричка,тези питки.Сигурна съм че ще са по - вкусни от тези във големите супермаркети.Благодаря на този мъж,който ги е показал и на теб също.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви! Ще се радвам ако пробвате и споделите как се е получило при вас. Аз също съм пръскала с вода след като ги изкарам от фурната за да омекнат, но така ми се стори доста по-различно и щом на мъжо му харесаха, ще си ги правя вече така.

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни питки!Направо ми се прииска да грабна кошничката.Но денят е пред мен и със сигурност днешните ни питки ще са изпечени по този начин.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Разбираемо е, гледайки резултататът от съвместната ви дейност, че малчо иска още една порция от това забавление :) Много красиви и вкусни изглеждат хлебчетата, Петенко! И поднасянето също е много "зарибяващо" :))
    Хубава неделя ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вили, Федора, благодаря ви!

    Желая ви успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване